5G in de zorgsector

Is de zorgsector klaar voor 5G?

Wie vaak met zorgprofessionals werkt (of er zelf één is) weet dat het omgaan met en het aanpassen aan nieuwe technologieën vaak niet hun (je) sterkste kant is. De 5G technologie werd door Proximus deze week (1 april ’20) in een light-versie losgelaten op enkele steden & gemeenten in Vlaanderen. Vanaf september 2020 zal 5G stap voor stap zijn weg vinden naar iedere smartphonegebruiker. Maar is de zorgsector klaar voor 5G? Zal een thuisverpleegkundige een data-analist dienen te worden of zal er door technologie juist meer tijd vrijkomen om voor de patiënt te kunnen zorgen?

Wat is 5G?

5G, wat staat voor een cellulair draadloos netwerk van de vijfde generatie, is een cloudgebaseerd netwerk dat mensen op mobiele apparaten sneller met internet verbindt dan eerder gekende netwerken zoals 3G en 4G. Terwijl 4G vereist dat kabels en infrastructuur snel werken in een buurt, versterken de mobiele zendmasten van 5G cloudgebaseerde signalen die veel kabelgerelateerde behoeften elimineren.

Wat maakt 5G zo revolutionair?

Hoewel draadloze netwerken uit het verleden (3G & 4G) alleen mobiele apparaten ter grootte van een tablet konden voeden, zal 5G sterk & snel genoeg zijn om computers, televisies en zelfs slimme zorgapparaten & sensoren vlot van een ongezien supersnel internet te voorzien. In het begin, bij de opstart van 5G in een land, zal 5G 30 keer sneller zijn dan 4G. Na 1 jaar, wanneer alles goed werkt, zal de snelheid opgedreven kunnen worden tot 100x sneller. Dit zal er niet alleen voor zorgen dat je kinderen games zullen spelen zoals je nog nooit hebt gezien… het zal ook je marketing en communicatie voorgoed veranderen. Wie denkt dat de smartphone in populariteit aan het minderen is, kan beter nog een keer nadenken. Wat wel correct is, is dat de functie van een smartphone meer en meer zal ombuigen naar een datacenter & een voicegestuurd communicatiemiddel.

” Het IT-technischer scholen van zorgverleners zal ervoor zorgen dat er meer tijd vrij zal komen om de patiënt extra aandacht te geven “

Marc Driesen

Zijn de zorgprofessionals hier klaar voor?

Ik hoor velen al denken! Waarom moeten zorgprofessionals klaar zijn voor 5G?

Reden 1 Ik stel dit in vraag omdat wij als bureau betrokken worden bij meerdere opleidingen van bachelors verpleegkunde. We zien dat de nadruk van de zorgopleidingen nog steeds bijzonder theoretisch is (wat uiteraard nodig is), terwijl het werkveld steeds technologischer & digitaler aan het worden is. De vraag is wanneer zorgprofessionals,die niet opgeleid zijn als IT’ers of data-analisten, het plafond bereiken van hun kunnen wanneer hierrond niet meer bijscholingen gegeven zullen worden.

Reden 2 De zorgen die tot jaren geleden in het ziekenhuis gebeurden verschuiven steeds meer naar de thuiszorg.De gesprekken die wij als communicatie- en zorgmarketingbureau voeren met producenten die deze technologie reeds implementeren in de thuiszorg, maakt duidelijk dat ook zij merken dat thuiszorg steeds technischer aan het worden is. Waar thuisverpleging tot 10 jaar geleden hoofdzakelijk stond voor het helpen bij het wassen, aankleden,wondzorg & inspuitingen, zien we dat infusietherapie,chemo aan huis,… steeds meer standaard aan het worden zijn. Weet dat al deze toestellen, op termijn, ook gebruik zullen gaan maken van de 5G technologie om zo meer info te kunnen verwerken en te delen met elkaar in real time.

Slimme zorgtoestellen

Reden 3 Met de komst van 5G gaan alle patiënten steeds meer in zelfzorg (kunnen) voorzien. Het is al lang geen sciencefiction meer wanneer ik zeg dat de glycemie- & bloeddrukwaarden reeds gekend zullen zijn bij de patiënt wanneer je er als zorgverlener aankomt voor de verzorging. Smartphones, smartwatches en zorgtoestellen zullen om gezondheidsredenen verbonden kunnen worden met artsen,verpleegkundigen of andere zorgverleners. Zorgverleners zullen meer dan ooit belangrijk worden om al deze waarden te helpen interpreteren. Maar er zal meer tijd komen voor persoonlijke aandacht omdat technologie reeds verschillende taken voor ons uitgevoerd zal hebben. Dit op voorwaarden dat zorgverleners zich ook meer zullen bijscholen rond IT. Deze bijscholing zal op termijn geen luxe meer worden maar een must.

Waar moeten we rekening mee houden?

Alles zal gelukkig niet van de ene op de andere dag veranderen. Zo kennen we de zorgsector wel. Wat we zullen zien is dat de zorgsector veel moeite zal ondervinden om de technologie die bij hun patiënten in huis aanwezig is (in functie van hun zorg) te kunnen gebruiken en interpreteren.

Door de toenemende technologische zelfzorg (vb. smartwatch die bloeddruk & glycemie neemt) zal de thuiszorg langs de ene kant technischer worden maar langs de andere kant ook veel persoonlijker. Mensen hebben meer en meer nood aan persoonlijke aandacht omdat de wereld steeds individualistischer wordt.

Hogescholen hebben de opleiding verpleegkunde naar 4 jaar gebracht. Laat dit extra jaar de mogelijkheid bieden om niet enkel te werken aan zorgondernemerschap en theorie, maar ook aan technologische opvoeding in de zorgsector.

Hopelijk heeft deze blog jullie extra inzichten kunnen geven. Deze blog heeft niet als doel 5G te promoten maar dient wel om zorgverleners te laten inzien dat technologie & IT steeds belangrijker zullen worden voor hun beroep. Heb je over deze blog vragen of opmerkingen? Mail me gerust op info@zorgleads.be of stuur me een WhatsApp naar +32 478 78 63 98. Meer info kan je vinden op www.zorgleads.be.

Met vriendelijke groeten

Marc Driesen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *